• Naše reference:

  Najbolj pogosta vprašanja

  1. Kakšne vrste tiska so na voljo v Tiskarni Dikplast?

  Kot visoko tehnološko opremljena sodobna tiskarna, vam Tiskarna Dikplast nudi offset tisk do formata B1. Offsetni tisk boste izbrali, če potrebujete zahtevnejše tiskovine, predvsem v večjih nakladah, pa tudi kadar izbirate med specialnimi materiali (papirji nad 350 g/m2) in potrebujete zahtevnejše dodelave tiskovin.

  Nudimo tudi digitalni tisk in širokoformatni tisk.

   

  2. Kako priti do tiskovine?

  Najprej tiskovino računalniško grafično oblikujemo in določimo vrsto tiska (ločimo več vrst tiska, v Tiskarni Dikplast vam nudimo najpomembnejši obliki - digitalni in offset tisk). Preko spletnega obrazca, po elektronski pošti ali osebno nam pošljete prošnjo za ponudbo. Svetujemo vam pri izbira materialov, optimiziramo število naklade in določimo ostale parametre tiska. Oblikovane datoteke pred tiskom še pripravimo na tisk (pri offset tisku je prej treba izdelati še plošče za tisk).

   

  Tiskovine, izdelane po vaših željah, vam brezplačno dostavimo povsod po Sloveniji. Vozimo tudi po EU!

   

  3. Kako naročiti tisk?

  Pot do naročila je enostavna - med 7. in 15. uro nas lahko obiščete v Kotni ulici 5 v Celju, prošnjo za ponudbo lahko izpolnite elektronsko s pomočjo obrazca za spletno naročilo, lahko pa pokličete našega komercialista na telefonsko številko 03 425 6634. Odgovorili vam bomo v najkrajšem možnem času.

   

  4. Oddaja datotek za tisk

  Obiščete nas lahko osebno, v poslovnih prostorih na Kotni ulici 5 v Celju, vsak delovnik od 7 do 15 ure, nas kontaktirate preko (elektronske) pošte ali pa povpraševanje pošljete kar preko priročnega spletnega obrazca. Za kvalitetno, cenovno ugodno izdelavo tiskovin v najkrajšem možnem času priporočmo, da datoteke za tisk oddajate v skladu z grafičnimi standardi.

   

  5. Kakšen datoteke je potrebno pripraviti za tisk?

  1) Odprte datoteke - iz programskih okolij PC in MAC, programov Adobe Illustrator, Adobe InDesign, Page Maker, Quark Xpress, CorelDRAW, FreeHand, Microsoft Office in drugih. Priložiti je treba tudi v dokumentu uporabljene pisave (Type 1 ali True Type), ali pisave spremeniti v vektorsko obliko. Slike naj bodo shranjene v TIFF ali JPG, v modusu CMYK, z ločljivostjo 300 dpi. Take datoteke zahtevajo nekaj dodatne priprave za tisk.
  2) PostScript (PS) datoteke - že pripravljene za tisk. Za izdelavo datoteke PS moramo imeti v sistemu nameščen tiskalnik, ki podpira jezik PS. Vrsto in model PS tiskalnikov izberemo glede na vrsto dela (za č/b ali barvni tisk), izberemo ustrezen PPD, v oknu Output izberemo ločljivost 2400 dpi in z ukazom Print to File izdelamo PS datoteko. Pri izdelavi PostScript datoteke je pomembno, da upoštevamo dodatke za porezavo (3 mm), barve shranimo v formatu CMYK, kompozitno.
  3) PDF datoteke za tisk - zaradi posebnega načina zapisa zasedejo manj podatkovnega prostora (tudi do 10 krat pri enaki kvaliteti zapisa). PDF dokument izdelamo tako, da PS datoteko s programom Adobe Acrobat Distiller pretvorimo v PDF. Pri pretvorbi iz PostScripta v PDF smo pozorni na nastavitve Distillerja. Uporabimo nastavitev Settings/Job Options/Press. Pravilne nastavitve izgledajo takole: NASTAVITVE ZA ADOBE ACROBAT DISTILLER 5.

   

  6. Imate PDF oz. PS datoteko?

  Če imate PDF oz. PS datoteko, jo lahko oddate v tisk po elektronski pošti in na prenosnih medijih (CD, diskete, spominske in USB kartice…). Po elektronski pošti lahko prejmemo datoteke večjih velikosti, ne sprejemamo pa datotek iz FTP naslovov. Obsežnejše publikacije shranite v eno datoteko, pri naročanju izdelave filmov pa naj bodo datotekam priloženi izpisi na papirju.

  Če PDF oz. PS datoteke nimate, pa so lahko datoteke kreirane v PC ali MAC okolju, v grafičnih ali 'pisarniških' programih. Obsežne datoteke naj bodo kompresirane z ZIP programom (PC) ali STUFF (MAC). Datoteke naj bodo pretvorjene v CMYK modus, ne pripenjajte ICC profilov, njihovo uporabo za barvno upravljanje svetujemo le pri poprejšnjem dogovoru z nami.

   

  7. Kateri podatki so potrebni pri naročanju tiska?

  1) O naročniku projekta - naslov, davčna številka, kontaktna oseba in drugi kontaktni podatki
  2) O naročilu - predmet naročila, izdelana ponudba, način plačila, roki izdelave
  3) O tiskovini - vrsta tiska, obseg tiskovin (format, število strani), material za tisk (vrsta papirja), način tiska (enostransko, dvostransko, število barv) naklade, dodelave tiskovin
  4) O materialih za tisk - morebitni vzorci za tisk, barvne reference, imena datotek in način dostave datotek, filmi za tisk
  5) O dodelavah in plemenitenju tiskovin - porezave, zgibanje, načini vezave, personifikacija ...)
  6) O dostavi izdelanih tiskovin - naslov in rok dostave tiskovin, kontaktna oseba

   

  8. Kaj je oblikovanje tiskovin in kako do oblikovane tiskovine?

  Oblikovalec na podlagi vaše ideje izdela grafični osnutek, glede na vaše želje in potrebe določi format tiskovine, izbere materiale, pisave, barve, potrebni slikovni material in izdela vzorce. Sledi še predpriprava na sam postopek tiskanja.

   

  9. Priprava za tisk: kdo in kako nam pripravi oblikovano gradivo za tisk?

  Pregledamo in tehnično obdelamo slikovni material, izdelamo poskusne odtise, odpravimo napake, vnesemo morebitne korekture, pripravimo potrebno razporeditev strani za tisk in datoteke tehnično pripravimo za osvetljevanje plošč ali za digitalni tisk.

   

  10. Kako izbrati pravo vrsto tiska?

  Pri izboru najprimernejše vrste tiska se odločamo na podlagi kriterijev:
  Naklade: pri manjših količinah - od enega do nekaj sto izvodov - je pogosto cenovno najugodnejši digitalni tisk,
  Rokov za izdelavo: digitalni tisk omogoča praktično takojšnje tiskanje, za izdelavo tiskovin z offset tiskom pa potrebujemo vsaj dva delovna dneva od prejema pdf datotek,
  Materiala tiskovine: pri digitalnem tisku smo omejeni s kapacitetami tiskalnikov, s kateri je možno tiskati na papirje do največ 350 g/m2, medtem ko tovrstnih omejitev pri offset tisku skorajda ni,
  Formata tiskovine: omejeni smo z velikostjo tiskarskih strojev in sicer offset do formata B1
  Kakovosti tiskovine: kakovosti kot offset tisk, kjer lahko poleg osnovnih barv izberemo katerekoli barve po Pantone barvnih lestvicah,
  Cene: pri manjših količinah je cenovno ugodnejši digitalni, pri velikih nakladah pa offset tisk.

   

  11. Digitalni ali offset tisk - katera oblika in kdaj?

  Digitalni tisk je primernejši takrat, ko v nekaj dneh potrebujemo majhno število tiskovin. Cenovno je tudi ugodnejši v nakladah od enega do nekaj sto izvodov. Offset tisk je bolj kakovosten in zato primeren za zahtevnejše tiskovine, saj lahko poleg osnovnih barv uporabimo vse barve iz barvnih lestvic Pantone. Primeren je za večje naklade na npr. posebnih vrstah papirjev (debelejši ali tanjši papirji in kartoni). Vendar pa izdelava offset tiska zaradi zahtevnejšega postopka in dolgotrajnejše priprave za tisk traja dlje od digitalnega tiska (pponavadi nekaj dni), roki so odvisni tudi od želenih dodelav tiskovin (pregibanje, porezave ali izsekavanja, plastifikacija, lakiranje, vezave ...).

   

  12. Kako izberemo material za tisk?

  V Tiskarni Dikplast lahko izbirate med brezlesnimi papirji in kartoni, motnimi in sijajnimi papirji, recikliranimi, specialnimi, toniranimi papirji, papirji s posebnimi efekti, strukturami, samolepilnimi in prosojnimi papirji, ki so vam na voljo v najrazličnejših gramaturah (od 50 do 650 g/m2). Izbirate lahko tudi med številnimi standardnimi in nestandardnimi kuvertami.
  Pri odločitvi in izboru vam strokovno svetujemo, izbrani papir pa vam lahko tudi priskrbimo.

   

  13. Kaj je dodelava tiskovin?

  Za dvig uporabne in estetske vrednosti vaših tiskovin vam jih po željah oplemenitimo s kakovostnimi razrezi materialov, plastificiranjem, folio tiskom, UV lakiranjem, zgibanjem, lepljenjem, šivanjem in slepim tiskom.

  Izbirate lahko med različnimi vrstami mehke vezave: broširanjem (lepljen ali šivan hrbet), spenjanjem (s sponkami), šivanjem ali vežemo v različne vrste špiral. Pri trdih vezavah je na voljo italijanska ali letvična vezava, dodatno ojačanje ovitka, platnice ali celotne tiskovine. Po želji dodamo razne okrasne elemente, bralne trakove ipd.

   

  14. Kako preverjamo oz. zagotavljamo kakovost tiskovin?

  Že pred tiskom preverimo datoteke ali filme in vas opozorimo na morebitne napake. Izdelamo vam lahko ozalitne kopije ter poskusne odtise, na katerih še zadnjič preverimo, če so vsi elementi tiskovine na pravih mestih, preverimo dimenzije in oznake za dodelavo. Za barvno kontrolo si lahko pomagamo z barvnimi poskusnimi odtisi, ki jih lahko med fazo tiska potrjujete in korigirate. Primerjamo jih z vzorci in referencami za tisk. Za kakovost odtisov skrbimo skozi celoten tiskarski cikel, pa tudi ob dodelavi tiskovin.

  Preverjanje naši izkušeni strokovnjaki vršijo v vsaki fazi postopka, zato so vse naše tiskovine izdelane kakovostno in natančno.

   

  15. Kakšni so roki izdelave tiskovin?

  Če ste v časovni stiski in potrebujete manjše količine tiskovin, izdelane z digitalnim tiskom, je postopek izdelave zaključen že v nekaj urah, pri offset tisku pa je ta čas daljši. Ker vemo, da je vaš čas dragocen, pa se ekipa strokovnjakov v Tiskarni Dikplast vedno trudi, da bi vam vsakič omogočili čim krajše roke.